4 marca 2013

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dawno nie pojawił się tu żaden chleb. Piekę je regularnie, ale jakoś zwykle prędko znikają, nie doczekawszy się uwiecznienia na fotografii.
Najczęściej pojawia się w moim domu chleb z dodatkiem płatków owsianych - o TEN!, ale choć jest on naszym numerem 1 to nadal eksperymentuję w mojej piekarni i szukam pysznego pieczywa. Dziś prezentuję prosty i bardzo smaczny chlebek, który również często ostatnio powtarzam. Jest z nim naprawdę mało pracy i wyśmienicie smakuje.



Składniki:
szklanka aktywnego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
250g mąki żytniej
350g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka soli

Do dużej miski wlewam szklankę zakwasu. Dodaję resztę składników, czyli wsypuję obie mąki, sól oraz wlewam wodę. Dokładnie wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam na min. 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ugniatam chleb kilkakrotnie, formuję bochenek i przenoszę go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jest to blacha docelowa, będę na niej piekła chleb). Chleb delikatnie posypuję mąką, przykrywam i odstawiam ponownie na ok. 2 godziny.
Po wyrośnięciu delikatnie nacinam chlebek i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Razem z chlebem umieszczam w piekarniku miseczkę z wodą. W 200 stopniach piekę chleb 10 minut, po tym czasie wyciągam wodę, skręcam piekarnik do 180 stopni i piekę chleb jeszcze ok. 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
Wyłączam piekarnik, chleb wyjmuję na kratkę i studzę.

Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...