1 grudnia 2013

Zupa z brukselki

Gdyby brukselka zawsze była tak smaczna, jak w tej zupie, z pewnością byłaby jednym z moich ulubionych warzyw. A tak muszę przyznać, że za brukselką nie przepadam, ale ta zupa jest przepyszna i póki co, tylko w takiej postaci zielona mała kapustka mi smakuje.
Łatwa i szybka w przygotowaniu, zdrowa i naprawdę bardzo smaczna :)


Składniki:
70 dag brukselki
1 duża cebula
kawałek pora
2 duże ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego
śmietana
natka pietruszki
2 łyżki masła

Ziemniaki kroję drobno, wrzucam do bulionu i gotuję przez ok 15-20 minut.
Brukselkę, wcześniej sparzoną, pozbawiam końcówek i kroję na pół, większe główki na ćwiartki.
Na rozgrzane masło wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekanego pora. Po chwili dodaję brukselkę i razem podsmażam ok 10 minut.
Zawartość patelni przekładam do bulionu i gotuję jeszcze 15 minut. W międzyczasie doprawiam.
Przed podaniem dodaję śmietanę i posypuję zieleniną.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam brukselkę! Zajadam nawet bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...