22 listopada 2013

Szarlotka

Tradycyjna szarlotka ze zmniejszoną ilością cukru, a i tak słodka! Idealne jesienne ciasto :)

Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
1/ 4 szklanki cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki cynamonu
ok. 2 kg kwaśnych jabłek

Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, umieszczam w garnku, zasypuję cukrem waniliowym i rozgotowuję do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale będą widoczne całe kawałki. Na koniec dodaję cynamon, mieszam i odstawiam.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję zimne kawałki masła, cukier, wbijam 3 żółtka i 1 całe jajko i wyrabiam ciasto. Wyrobione dzielę na dwie części, wkładam do worka i odkładam do lodówki na min. 1 godzinę.
Po godzinie jedną część rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem. Na cieście rozprowadzam jabłka. Białka ubijam z łyżką cukru i przekładam na jabłka. Na wierzch ścieram na dużych oczkach drugą część ciasta.
Szarlotkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę ok. 1 godziny. Po 40 minutach, gdy wierzch zaczyna się rumienić, przykrywam ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu posypuję ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...