Pyszna, pełna warzyw, treściwa zupa. Takie lubimy najbardziej, świetnie rozgrzewają. Polecam!
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
brokuł
4 łodygi selera naciowego
3 łyżki mrożonego groszku
kawałek selera
1 cebula
1 marchewka
łyżka vegety
koperek i natka pietruszki
śmietana
Pierś kroję w cienkie paseczki, zalewam wodą, dodaję vegetę i gotuję ok. 20 minut.
W drugim garnku rozpuszczam łyżkę masła, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i por, po chwili dodaję pokrojonego w ukośne krążki selera. Kilka minut podsmażam. Warzywa zalewam bulionem z kurczakiem, dodaję podzielonego na różyczki brokuła, startą marchewkę i groszek. Gotuję 15 minut. Ewentualnie doprawiam.
Przed podaniem doprawiam śmietaną, posypuję posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Ja to w ogóle zupowa jestem, więc każda zupa przyciąga moją uwagę, ale ta podwójnie, bo zielone warzywa jesienią poprawiają humor zdecydowanie.
OdpowiedzUsuń