24 listopada 2013

Murzynek

Prosty i szybki przepis na ciasto, które nie wychodzi z mody ;)


Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Do miski przesiewam mąkę z proszkiem, dodaję cukry, sodę, kakao i mieszam.
Wbijam jajka, dodaję dżem, wlewam mleko i olej i dokładnie łączę składniki.
Masę wylewam do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok. 50 minut w 170 stopniach.
Ciasto oczywiście można po upieczeniu potraktować jakąś polewą. U mnie owoce, tym razem murzynek w towarzystwie soczystych granatów.

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...