Świetny i smaczny sposób na podanie mojej ulubionej kaszy. Polecam!
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody do przygotowania kaszy
łyżeczka masła
sól
Na sos:
30 dag pieczarek
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
3/4 szklanki wody
2 łyżki śmietany do sosów
2 płaskie łyżeczki mąki
łyżeczka masła
sól
pieprz
natka pietruszki
Kaszę przygotowuję jak w tym przepisie.
Na rozgrzane w rondelku masło wrzucam pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dodaję pokrojone pieczarki, chwilę duszę. Podlewam wodą i duszę ok. 10 minut.
W międzyczasie wciskam czosnek i doprawiam solą i pieprzem.
Do kubeczka odlewam trochę płynu z garnka, łączę ze śmietaną i mąką, mieszam i dodaję do pieczarek. Gotuję jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec dodaję posiekaną natkę.
Kaszę polewam sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz