2 lipca 2014

Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-czosnkowym

Świetny i smaczny sposób na podanie mojej ulubionej kaszy. Polecam!


Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody do przygotowania kaszy
łyżeczka masła
sól

Na sos:
30 dag pieczarek
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
3/4 szklanki wody
2 łyżki śmietany do sosów
2 płaskie łyżeczki mąki
łyżeczka masła
sól
pieprz
natka pietruszki

Kaszę przygotowuję jak w tym przepisie.

Na rozgrzane w rondelku masło wrzucam pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dodaję pokrojone pieczarki, chwilę duszę. Podlewam wodą i duszę ok. 10 minut.
W międzyczasie wciskam czosnek i doprawiam solą i pieprzem.
Do kubeczka odlewam trochę płynu z garnka, łączę ze śmietaną i mąką, mieszam i dodaję do pieczarek. Gotuję jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec dodaję posiekaną natkę.
 Kaszę polewam sosem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...