To takie trochę oszukane risotto, ale co tam, na takie miałam ochotę ;)
Składniki:
szklanka ryżu paraboiled
pojedyncza pierś z kurczaka
czerwona papryka
1 cebula
2 marchewki
garść świeżego groszku
garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
sól
pieprz
Najpierw przygotowuję ryż. W tym celu zalewam go 1 i 1/2 szklanki wody, dodaję sól i doprowadzam do zagotowania. Gotuję kilka minut, ze 3, po czym garnek zawijam w koc i odstawiam na ok. 2 godziny.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam posiekaną cebulę z pokrojoną marchewką (jedną pokroiłam w krążki, drugą w słupki). Po kilku minutach dodaję pokrojone w paseczki mięso. Po kolejnych kilku minutach dodaję pokrojoną paprykę, obrany groszek i fasolkę, duszę ok. 5 minut i doprawiam.
Sypki ryż dokładam do zawartości patelni, mieszkam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz