25 czerwca 2014

Grillowane kotlety mielone z marchewką i pieczarkami

Dzięki zawartości marchewki i pieczarek z cebulką, kotleciki nie są suche i śmiało można je ugrillować. świetnie smakują jako danie obiadowe lub jako dodatek do chleba. Polecam!



Składniki:
30 dag mięsa mielonego z indyka
1 duża marchewka
10 dag pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Na rozgrzany olej wrzucam posiekaną cebulę, podsmażam. Dodaję obrane i drobno pokrojone pieczarki, kilka minut smażę, doprawiam solą i pieprzem oraz w międzyczasie wciskam ząbek czosnku. Odstawiam z ognia.
Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, dodaję startą marchewkę, wystudzone podsmażone pieczarki, bułkę tartą oraz spore ilości pieprzu i soli. Wszystko razem wyrabiam (gdyby było zbyt rzadkie można posypać bułką tartą).
Z masy formuję podłużne kotleciki i smażę na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...