W upały wiadomo, nie chce się gotować i nie chce się jeść, co najwyżej coś chłodnego i lekkiego. Chłodnik zatem jest idealnym rozwiązaniem na letni obiad.
Składniki:
pęczek botwinki
kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
500 ml kefiru naturalnego
250 ml jogurtu naturalnego
szklanka wody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz
Buraki i liście botwinki dokładnie myję. Buraki ścieram na tarce, łodygi i liście (z połowy pęczka) drobno kroję, zalewam wrzątkiem i gotuję ok. 6 minut. W międzyczasie dodaję cukier i sok z cytryny. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki kroję w półplasterki i wrzucam do wystudzonego garnka.
Dodaję kefir i jogurt. Wsypuję zieleninę i doprawiam.
Zupę chłodzę w lodówce.
Smacznego!
Jakiś czas temu zrobiłam pierwszy raz chłodnik na botwince i okazał się przepyszny :)
OdpowiedzUsuń