7 lipca 2014

Chłodnik z botwinki

W upały wiadomo, nie chce się gotować i nie chce się jeść, co najwyżej coś chłodnego i lekkiego. Chłodnik zatem jest idealnym rozwiązaniem na letni obiad.


Składniki:
pęczek botwinki
kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
500 ml kefiru naturalnego
250 ml jogurtu naturalnego
szklanka wody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz

Buraki i liście botwinki dokładnie myję. Buraki ścieram na tarce, łodygi i liście (z połowy pęczka) drobno kroję, zalewam wrzątkiem i gotuję ok. 6 minut. W międzyczasie dodaję cukier i sok z cytryny. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki  kroję w półplasterki i wrzucam do wystudzonego garnka.
Dodaję kefir i jogurt. Wsypuję zieleninę i doprawiam.
Zupę chłodzę w lodówce.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jakiś czas temu zrobiłam pierwszy raz chłodnik na botwince i okazał się przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...