11 maja 2013

Naleśniki z mięsem zapiekane pod mozzarellą

Uwielbiam naleśniki. Uwielbiam naleśniki z mięsnym farszem :) Koniecznie polecam!
Przepisu na same naleśniki nie podaję, gdyż zapewne każdy ma swój sprawdzony.



Składniki na farsz:
30 dag mięsa mielonego z indyka
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
słodka papryka
odrobina oleju
opakowanie mozzarelli do zapiekania


Zaczynam od przygotowania naleśników. Przygotowuję 8 sztuk, tyle będzie mi potrzebne do przygotowania dania. Naleśniki smażę i odstawiam.
Na rozgrzany olej wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Czekam chwilę, aż ładnie zeszkli się, dodaję posiekany czosnek.
Przekładam na patelnię mięso i smażę do całkowitego ścięcia. W międzyczasie doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią.
Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze chwilę wszystko razem duszę.
Na każdym naleśniku umieszczam trochę farszu. Zwijam i układam w naczynku do zapiekania (w moich naczyniach mieszczą się po 4 naleśniki).
Na naleśnikach rozkładam pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 10-15 minut, aż ser zacznie się delikatnie rumienić.
Przed podaniem posypuję obficie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. fajny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. O i mam obiad na jutro, nie miałam koncepcji :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie mięsne naleśniki, pychota! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...