3 listopada 2013

Lasagne

Potrawa, która zawsze zachwyca smakiem. Polecam!


Składniki - sos boloński:
1/2 opakowania makaronu lasagne
70 dag mięsa mielonego (u mnie z indyka)
kartonik sosu pomidorowego 500 ml
3 łyżki przecieru pomidorowego
1cebula
4 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
1 marchewka
300 g mozzarelli
1 pomidor
suszona bazylia
sól
pieprz
słodka papryka

Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili wciskam czosnek i dodaję startą marchewkę. Kilka minut smażę, po czym dodaję drobno pokrojone pieczarki. Razem smażę ok. 5 minut i zdejmuję zawartość patelni do miski.
Na patelnię wrzucam teraz mięso i trzymam, aż dobrze się wysmaży. Dokładam zawartość miski, doprawiam, wlewam sos pomidorowy i przecier i gotuję kilka minut. Na sam koniec dodaję bazylię.

Sos beszamelowy:
1/2 litra mleka
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
sól
gałka muszkatołowa

Masło rozpuszczam w garnku, dodaję mąkę i mieszam. Wolno wlewam mleko. Gotuję cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i gałką.

Blachę smaruję masłem. Układam 4 płaty makaronu. Na każdym cienko rozprowadzam sos boloński, posypuję startą mozzarellą i polewam beszamelem. I tak 4 warstwy. Ostatnią najpierw smaruję sosem bolońskim, następnie beszamelem i na wierzch kładę plastry mozzarelli.
Zapiekam ok. 40 minut w 160 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia układam na lasagne plastry pomidora.

Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...