1 grudnia 2012

Wstążki w kurczakowo-szpinakowym sosie

Smaczne i proste danie. Polecam dla tych, którzy nie przepadają za szpinakiem...jest szansa, że od tego makaronu go polubią :)


Składniki:
makaron wstążki (daję pół na pół zwykły makaron i razowy)
ok. 20 dag świeżego szpinaku
pojedyncza pierś z kurczaka
małe opakowanie sera Lazur (błękitny)
szklanka śmietanki 30%
3 duże ząbki czosnku
starty parmezan
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i smażę na łyżce oleju. Osobno do rondelka wlewam kremówkę i doprowadzam ją do zagotowania, chwilę gotuję i dodaję rozkruszony lazur, gotuję, aż ser się rozpuści. Do śmietanki i sera wciskam czosnek. Sos przelewam na patelnię do mięsa, dodaję liście szpinaku, doprawiam i chwilę całość gotuję. Sosem polewam ugotowane wstążki, posypuję parmezanem i całość mieszam.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mnie do szpinaku nie trzeba namawiać, bo jem wręcz nałogowo. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...