3 grudnia 2012

Pełnoziarnisty kruchy placek z jabłkami pod migdałową kruszonką

Pyszne i zdrowe ciacho, w sam raz na zimowe popołudnie :) Bardzo słodkie :)



Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 rozkruszonych tabletek stewii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
5 jabłek
 Na kruszonę:
2 garście migdałów
2 łyżeczki miodu

Składniki ciasta szybko zagniatam i chowam na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie formę do tarty smaruję masłem, zamrożone ciasto trę na dużych oczkach. Lekko dociskam do formy. Wstawiam na 12 minut do piekarnika nastawionego na 150 stopni.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowuję jabłka i kruszonkę.
Migdały mielę w młynku na miazgę, dodaję płynny miód i lekko zagniatam.
Po 12 minutach lekko podpieczone ciasto wyjmuję, kładę na nim starte jabłka, posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika na kolejne 20 minut (podkręcam piekarnik na 160 stopni).
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...