17 sierpnia 2015

Zupa z borówek amerykańskich

Mój sposób na niejadka :)
W upały dzieciom również nie chce się jeść tradycyjnych obiadów. Warto więc zaproponować owocową zupę z dodatkiem makaronu. Smaczna, słodka i dziecko na pewno się naje. Polecam!


Składniki na 1 dużą miseczkę:
szklanka borówek amerykańskich
szklanka wody
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (można pominąć)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
garść drobnego makaronu np. literki lub gwiazdki

Borówki myję i wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję od momentu zagotowania ok. 7-10 minut. W międzyczasie można dodać cukier wanilinowy.
Zupę studzę i miksuję. Kilka łyżek przelewam do kubeczka i dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam i dodaję do ponownie podgrzanej zupy. Gotuję tylko chwilę, aby zupa lekko zgęstniała.
Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem.

Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...