13 sierpnia 2015

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Jedne z moich ulubionych wersji naleśników. Polecam!



Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
sól
łyżka oleju do ciasta

Farsz:
opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 kulki mozzarelli
sól
pieprz
natka pietruszki
koperek
olej rzepakowy

Z podanych składników na ciasto przygotowuję naleśniki. Wymieszane składniki odstawiam na ok. 30 minut, po czym smażę placki na patelni naleśnikowej, którą przed smażeniem smaruję tylko olejem.
Usmażone naleśniki odkładam.

W trakcie przygotowywania naleśników, rozmrażam szpinak.
Na patelni na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażę, aż wszystko ładnie zeszkli się. Dodaję rozmrożony szpinak, przyprawiam i smażę, aż powstały płyn odparuje.
Następnie dodaję 3/4 z jednej kostki mozzarelli oraz garść posiekanej natki pietruszki oraz koperku. Mieszam.

Farsz rozprowadzam na naleśnikach, zwijam i umieszczam w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Wierzch pokrywam plastrami mozzarelli. Zapiekam ok. 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...