16 listopada 2013

Czosnkowy ryż z kurkumą i chili

Ryż przygotowany w ten sposób świetnie smakuje sam z dodatkiem słodkiego sosu chili, jak również idealnie pasuje do mięsnych dań obiadowych lub w wersji wegetariańskiej do pieczonych warzyw. Jest przepyszny. Prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!


Składniki:
100 g ryżu
1 cebula
4 duże ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
garść natki pietruszki
słodki sos chili (wg uznania)

Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Wciskam czosnek oraz dodaję posiekaną papryczkę. Chwilę razem smażę.
Ryż gotuję na sypko i dodaję na patelnię. Dodaję kurkumę, doprawiam solą i pieprzem. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę i mieszam.
Przed podaniem polewam sosem.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...