17 czerwca 2012

Placek marchewkowy z masą budyniową

Kolejny wypiek bez dodatku cukru. Miałam ochotę na ciasto marchewkowe, a że dodatkowo mieliśmy w domu święto, pomyślałam, że samo ciasto z marchewki to za mało i należy je czymś wzbogacić. Padło na szybką masę budyniową z dodatkiem stewii, całość posypana wiórkami kokosowymi. Wyszło odświętnie i pysznie :)


Składniki:
Ciasto marchewkowe zrobiłam według mojego sprawdzonego przepisu, który można znaleźć na innej mojej stronie TUTAJ z TORTEM , pominęłam jednak brązowy cukier, a całość upiekłam w dużej prostopadłej blaszce. Dodałam również garść żurawiny oraz garść nerkowców.


Gdy ciasto wystygło nałożyłam na nie masę budyniową. Poszłam na łatwiznę i przygotowałam ją z gotowego proszku budyniowego - śmietankowego. Na dwie paczki budyniu użyłam 3 szklanki mleka i dwie duże łyżki masła oraz dwie tabletki stewii. Do przestudzonego budyniu dodałam miękkie masło i zmiksowałam masę.
Całość ciasta posypałam wiórkami i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. No no, świetne ciacho!
    Uwielbiam marchewkowca, a w połączeniu z taką ilością masy budyniowej musi smakować jak niebo <3 :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...