23 czerwca 2012

Botwinka

Jedna z tych zup, na które warto czekać cały rok, aby poczuć jej niepowtarzalny smak. W czasie botwinkowym powtarzam ją kilkakrotnie.


Składniki:
pęczek botwinki
pęczek młodej włoszczyzny
kilka młodych małych ziemniaczków
duży pęczek koperku
ok. 3 litry wody
sól, pieprz
łyżeczka cukru
sok z cytryny
dwie łyżki śmietany
jajka w zależności od apetytu


Młodą włoszczyznę obieram, kroję na drobne kawałki, marchewkę w talarki i zalewam w garnku wodą. Z warzywek gotuję lekki bulion. Trwa to dosłownie kilka chwil ok. 10 minut. Dodaję pokrojone drobno buraczki razem z pokrojonymi łodyżkami i częściami liści (dużych liści nie dodaję), wsypuję cukier oraz sok z ok. 1/3 cytryny. Całość gotuję kilka minut, doprawiam do smaku. W osobnym garnku gotuję drobno pokrojone ziemniaki. Bo zupy dodaję ugotowane ziemniaki, zaprawiam śmietaną i już po wyłączeniu wsypuję koperek. Podaję z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...