3 lutego 2013

Babka ziemniaczana

Jedna z moich ulubionych potraw! Najlepsza w tej wersji, z pieczarkami i boczkiem.
Polecam :)


Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków
1 cebula
kawałek boczku drobno pokrojonego ok. 10-15 dag
10-15 dag pieczarek
1 jajko
3 łyżki kaszy mannej
sól, pieprz
majeranek

Z podanych składników wyjdzie nieduża babka, robiłam w blaszce 20x20 cm.
Ziemniaki należy zetrzeć na drobnej tarce lub zetrzeć je w specjalnej maszynie do tarcia ziemniaków lub w maszynce elektrycznej z nakładką do tarcia ziemniaków.
Na rozgrzany olej (dość spora ilość) wrzucam posiekaną cebulę, po chwili dodaję drobno pokrojone pieczarki i boczek. Chwilę smażę. Delikatnie doprawiam solą i pieprzem.
Do startych ziemniaków wbijam jajko, dodaję zawartość patelni, kaszę manną, sól, pieprz i dużo majeranku i dokładnie mieszam.
Wylewam na wysmarowaną olejem blachę i wstawiam do piekarnika. Taką małą blaszkę piekę ok. 40 minut w 170 stopniach do ładnego zarumienienia się góry babki.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...