29 czerwca 2012

Placek drożdżowy z porzeczkami bez wyrabiania :)

Macie czasem ochotę na pyszną drożdżówkę, ale boicie się, że ciasto nie wyrośnie? Otóż z tego przepisu wyrośnie zawsze! I do tego niewiele się narobicie :)


Składniki:
4 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
szklanka letniego mleka
szklanka oleju
ok. 30 dag czerwonych porzeczek

Na dno miski wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam letnim mlekiem. Wsypuję cukier, wbijam jajka, wlewam olej i na wierzch wsypuję mąkę. Miksturę w misce przykrywam ściereczką i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie (czasami zdarza mi się to już po dwóch godzinach, gdy nie mam czasu) wszystko dokładnie mieszam i wlewam na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wysypuję na wierzch porzeczki i posypuję kruszonką, którą robię wcześniej z odrobiny roztopionego masła, a gdy przestygnie dodaję do niego cukier i mąkę. Drożdżówkę ponownie odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na ok. 30 minut. Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok. 40 minut w 160-170 stopniach.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...