24 czerwca 2012

Pasztet z selera

Przepyszny! Kto raz go spróbuje, ten będzie robił go już ciągle. Można za każdym razem czymś go urozmaicać, dodając np. pieczarki, marchewkę, por, paprykę. Polecam!


Składniki:
4 selery ok. 1 kg
2 cebule
pół kostki masła
szklanka wody
5 jajek
1 i 1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

Selery razem z cebulą trę na grubych oczkach, zalewam wodą, dodaję masło i gotuję ok. 30-40 minut. Odstawiam do wystygnięcia. Następnie wbijam jajka, wsypuję bułkę, doprawiam solą, pieprzem. W zależności od tego co mam, dodaję coś kolorowego, tym razem dodałam startą marchewkę i kawałek posiekanego pęczka natki pietruszki. Całość mieszam i próbuję, czy jest dobrze doprawiony. Seler pochłania przyprawy, więc używam ich w większej ilości. Masę przekładam do podłużnej foremki i piekę bez termoobiegu ok. 1 i 1/2 godziny w 170 stopniach.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kiedyś taki piekłam... i potwierdzam - był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pasztet jest godny polecenia; fajne jest w nim to że można go modyfikować, ja dodałam pieczarki, tymianek i kurkumę-ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...