28 lutego 2016

Pulpeciki z indyka w rosole

Przygodę z BLW rozpoczęłam z moim dzieckiem nagle. Pewnego dnia łyżeczka zaczęła parzyć, a zupki i inne papki wywoływały płacz. Ogromnie się bałam. A bo co będzie jak dziecko się zakrztusi? A jak to pogryzie, przecież nie ma ząbków? Nie powiem, początki były chwilami trudne, ale mój niejadek, choć nadal nim pozostał, je ślicznie niemal wszystkie pokarmy podawane w kawałkach.
Dzisiejsza propozycja mięsna na obiad dla dziecka, to prawdziwy przysmak mojego dziecka. Od takich zwykłych pulpecików bez dodatków moje dziecko zaczynało, przy starczym dziecku możemy dowolnie przyprawiać i dodawać np. marchewkę lub cukinię.


Składniki:
15dag mięsa mielonego z piersi indyka
1 żółtko
1/4 bułki namoczonej uprzednio w mleku
ewentualnie odrobina bułki tartej
przyprawy sól, pieprz, słodka papryka (młodszemu dziecku pomijamy)
domowy rosołek warzywny lub drobiowy
odrobina mąki

Mięso umieszczam w miseczce, dodaję żółtko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Doprawiam, dodaję bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka.
Formuję pulpeciki, dosłownie muskam je w mące i wrzucam na rosołek.
Gotuję ok. 30 minut.
Takie pulpeciki podaję z warzywami, kaszą lub ziemniaczkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...