13 maja 2014

Żurek chrzanowy

Małe wspomnienie Wielkanocy, ale nie miałam czasu wcześniej wstawić przepisu...
Pyszna ostra zupka, która świetnie smakuje nie tylko w okresie świątecznym :)

Składniki:
4 kawałki białej kiełbasy
2 kawałki suszonej podwędzanej kiełbasy
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
mały słoiczek ostrego chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek
jajka (w dowolnej ilości)

Do garnka wrzucam marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam ok. 3 litrami wody i gotuję wywar. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmuję je z zupy (marchewkę można drobno pokroić i dodać do zupy), a dodaję surową białą kiełbasę. Gotuję ok 25 minut. Po tym czasie białą kiełbasę wyjmuję z zupy.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w krążki kiełbasę suchą i białą. Zawartość patelni przekładam do garnka, chwilę jeszcze gotuję. Dodaję chrzan.
Zupę lekko zagęszczam śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiam do smaku, dodaję majeranek.
Podaję z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...