21 lipca 2015

Indycze kluseczki kładzione

Świetny sposób na przemycenie mięska maluchowi, który zaczyna gryźć pokarmy ;) Kluseczki robię miękkie i dziecko bez problemu sobie z nimi poradzi. Warto dodać do nich jakąś zieleninę.
Smakują oczywiście też dorosłym i razem z warzywami stanowią idealny szybki obiad :)


Składniki:
10 dag mielonego mięsa z indyka
czubata łyżka mąki
1 jajko
przyprawy np. sól (jeśli chcemy, by dziecko miało z solą)

W misce umieszczam mięso. Wbijam roztrzepane jajko, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję mąki. Przy zbyt gęstej masie warto dodać odrobinę wody. Idealna masa musi być zwarta, ale niezbyt gęsta, coś jak śmietana, wtedy nasze kluseczki pozostaną odpowiednio miękkie dla dziecka.
Z masy nabieram łyżeczką porcje i wrzucam je na wrzący rosołek. Gotuję kilka minut po wypłynięciu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. smakowite! ja mam zwykle dla Podopiecznego porcyjki mięska po 30g.

    www.swiat-wg-anuli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...