Smaczne pulpeciki z sosem pełnym warzyw.
Składniki:
30 dag mięsa mielonego z szynki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
2 marchweki
1 duża pietruszka
mały seler
sól
pieprz
ok. 1 litra wody
śmietana do sosu
Warzywa kroję w słupki, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Kiedy będą miękkie, delikatnie je wyjmuję na talerz.
Mięso wyrabiam w misce z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formuję małe pulpety, każdy obtaczam w mące. Pulpety wrzucam na wrzątek, w którym wcześniej gotowały się warzywa.
Gotuję ok. 10 minut. Następnie do garnka dodaję warzywa, doprawiam.
Odlewam trochę sosu i łączę go z łyżką śmietany. Przelewam do garnka, chwilę gotuję.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz