Składniki:
pierś z kurczaka ok 0,5 kg
ok. 2 litry bulionu
1 czerwona papryczka chili
1 czerwona słodka papryka
3 spore ząbki czosnku
kawałek imbiru ok 3-4 cm
200 ml mleczka kokosowego
puszka kiełków fasoli mung
łyżko sosu rybnego
szczypta kurkumy
łyżeczka suszonych liści kolendry
sok z połowy limonki
makaron azjatycki
W garnku rozgrzewam olej arachidowy.
Wrzucam na niego posiekaną papryczkę chili z posiekanym czosnkiem oraz starty drobno imbir. Chwilę smażę, dodaję pokrojoną w cienkie paseczki pierś. Posypuję odrobiną kurkumy oraz dosypuję suszone liście kolendry. Mieszam i kilka chwil razem duszę.
Zalewam bulionem oraz dodaję mleko kokosowe. Gotuję ok. 15-20 minut. W międzyczasie dolewam sos rybny, sok z limonki oraz w połowie gotowania dodaję pokrojoną w paski paprykę. Gdy zupa jest za mało pikantna doprawiam chili w proszku, odrobiną pieprzu.
Pod sam koniec gotowania dodaję kiełki fasoli.
Zupę podaję z azjatyckim makaronem (najlepiej jajecznym), posypaną obficie zieleniną np. dymką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz