26 kwietnia 2012

Kurczak z warzywami, ananasem i rodzynkami w sosie curry na azjatyckim makaronie

Szybko i kolorowo!


Składniki:
pół piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
pół zielonej papryczki pepperoni
pół cebuli
pół pęczka szczypiorku
dwa plastry surowego ananasa
łyżka rodzynek

Na sos curry:
1 drobno pokrojona cebula
1 łyżeczka curry
200 ml śmietanki
odrobina czerwonej papryki w proszku
łyżka masła
sól, cukier
ewentualnie odrobina mąki


 Najpierw przygotowuję sos curry. Cebulę wrzucam na roztopione masło i chwilę czekam, aby się zeszkliła. Zalewam śmietanką i doprowadzam do zagotowania. Dodaję przyprawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaję mąkę.

Na patelnię wrzucam pokrojonego w paseczki kurczaka i podsmażam. Wrzucam cebulę, po chwili drobno pokrojoną pepperoni. Kilka minut smażę. Po tym czasie dodaję pokrojonego na małe kawałeczki ananasa oraz rodzynki. Chwilę przesmażam oraz dodaję pokrojoną w cienkie paski czerwoną paprykę, smażę tylko kilka chwil, aby papryka była jędrna i chrupiąca. Zalewam sosem curry. Na sam koniec dodaję szczypiorek.

Podaję na azjatyckim makaronie jajecznym.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...